Poznaj wartościowe składniki, które będą wspierać prawidłową pracę Twojego mózgu, pomogą Ci w zwiększeniu koncentracji i uchronią Cię przed wieloma dolegliwościami. Wprowadź małe zmiany do diety i rozruszaj swój mózg, dzięki tym składnikom!

Czasami trudno jest nam skupić się na codziennych obowiązkach, brak nam pomysłów i czujemy się znużeni – szczególnie w godzinach pracy. Dobra wiadomość jest taka, że mamy na to wpływ  i możemy to zmienić, dbając o to, co trafia do naszego żołądka. Tak – prawidłowe odżywianie i prowadzenie zdrowego stylu życia ma pozytywny wpływ na wydajność naszego mózgu, nie tylko na wygląd naszego ciała. Poznaj wartościowe składniki i przekonaj się, że dzięki nim Twoja wydajność i koncentracja mogą się znacznie poprawić.

Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika to bogactwo odżywczych składników, znajduje się w nich mieszanka protein, kwasów omega oraz witaminy B. Oprócz tego w nasiona są również  źródłem tryptofanu, którego niedobór powoduje spadek energii, pogorszenie samopoczucia, a nawet stany depresyjne.

Pełnoziarniste produkty

Pełnoziarniste produkty są bogate w składniki, które chronią nasz mózg oraz serce m.in. przed niszczącym wpływem cholesterolu czy zapobiegają krzepnięciu krwi. Ponadto zawierają witaminy, które odpowiadają za prawidłowy przepływ krwi do mózgu.

Awokado

Chociaż zawartość tłuszczu w awokado może wielu odstraszyć, są to tłuszcze nienasycone, których nie warto unikać.  Oprócz tego w awokado znajdziemy wartościowe kwasy omega 3 i omega 6, które wspierają właściwy przepływ krwi do mózgu, odpowiadają za obniżenie cholesterolu oraz mają właściwości antyoksydacyjne.

Orzechy

Szczególnie orzechy włoskie oraz migdały mają niesamowicie korzystny wpływ na mózg oraz układ nerwowy. Są świetnym źródłem kwasów omega 3, witaminy B6 oraz witaminy E, które wspierają prawidłową pracę mózgu oraz chronią nas przed demencją i wolnymi rodnikami. O właściwościach orzechów można by pisać bardzo długo, dlatego poświęciliśmy im osobny wpis Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia różnych orzechów, w którym pisaliśmy m.in. o korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania:

  • orzechów laskowych
  • orzechów brazylijskich
  • orzechów macadamia
  • orzechów nerkowca
  • migdałów
  • orzechów włoskich
  • orzechów pekan
  • pistacji

Pin It on Pinterest

Share This