Żywność ekologiczna to produkty spożywcze, które zostały wyprodukowane zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, bez użycia syntetycznych pestycydów, nawozów sztucznych, organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) oraz większości dodatków do żywności.

Różne nazwy tego samego

Żywność ekologiczną nazywa się także BIO lub organic. Te określenia są równoważne i można używać ich zamiennie. Ich stosowanie jest jednak uregulowane prawnie (na poziomie Unii Europejskiej) więc producenci nie mogą ich umieszczać na opakowaniu produktów w dowolny sposób. Aby to zrobić muszą posiadać odpowiedni certyfikat. Ten dokument pozwala im zamieścić na opakowaniu unijne logo ekoliścia. Nieuprawnione wykorzystanie określeń “eko”, “bio”, “organic” oraz logo żywności ekologicznej może sprowadzić na producenta konsekwencje prawne. 

Cechy żywności ekologicznej

  • Zrównoważone metody uprawy – ochrona gleby, wód i bioróżnorodności
  • Mniej dodatków i barwników
  • Wysoka jakość – często bogatszy smak i wartości odżywcze
  • Certyfikacja – logo żywności ekologicznej

Jak działa certyfikacja ekologiczna?

Zasady certyfikacji żywności ekologicznej są takie same na terenie całej Unii Europejskiej co oznacza, że np. produkt który został wytworzony ekologicznymi metodami w Austrii musi spełniać te same standardy co towar, który powstał np. w Szwecji czy Polsce. Producenci muszą spełniać warunki określone w legislacji unijnej i podlegają zapowiedzianym i niezapowiedzianym kontrolom. W razie wykrycia nieprawidłowości, kontrolerzy są w stanie szybko dojść do jej źródła i wyciągnąć konsekwencje. 

Kluczowe jest to, że certyfikacja ekologiczna jest wiarygodnym, rozbudowanym systemem zasad i kontroli, a nie kolejnym logo, które mogą “kupić” producenci. 

Oznakowanie żywności ekologicznej 

  • W Unii Europejskiej produkty ekologiczne muszą posiadać logo „Euroliść” 🌿 (zielony listek utworzony z gwiazdek).
  • Obok logo powinna znajdować się informacja o jednostce certyfikującej i kod np. PL-EKO-XX.
  • W Polsce jednym z głównych certyfikujących organów jest np. Ekogwarancja PTRE.

Produkty ekologiczne są często ok 20-50% droższe od konwencjonalnych ze względu na restrykcyjne metody produkcji.

Gdzie kupić żywność ekologiczną?

Większość produktów ekologicznych znajdziesz w pobliskim supermarkecie, ale jeżeli szukasz ciekawszych produktów i szerszej oferty udaj się do sklepu specjalistycznego. Jest szansa, że oprócz zakupów otrzymasz tam także bezpłatny egzemplarz czasopisma o produktach ekologicznych Biokurier.pl . To także portal internetowy o ekologicznym stylu życia. Znajdziesz tam porady, przepisy kulinarne oraz ciekawe wywiady.

Pin It on Pinterest

Share This