Jedni z nas całkowicie pomijają orzechy w diecie, inni natomiast chętnie je spożywają, często dodając je do dań lub łapiąc za nie podczas krótkiej przerwy. Orzechy są również popularnym składnikiem zdrowych przekąsek, takich jak batony musli czy batony proteinowe. Zastanawialiście się kiedyś, jakie korzyści wynikają z takiej smacznej i zdrowej przekąski? Jeśli jeszcze tego nie wiecie – nasz dzisiejszy post powinien przypaść Wam do gustu.
Orzechy – 3 korzyści, dla których zaczniesz je jeść
Orzechy to bogactwo witamin
Dodając je do swojej zdrowej diety, zapewniacie sobie porządną dawkę witamin. Orzechy są świetnym źródłem m.in. witaminy K, witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Co zyska na tym Wasz organizm? Witamina E, którą dostarczyć możecie w formie np. migdałów zapobiega powstawaniu zakrzepów oraz jest silnym antyoksydantem. Szczególnie kobiety w ciąży powinny zadbać o jej obecność w składnikach diety, bo wspiera ona prawidłowy rozwój płodu. Korzyściom wynikającym z witaminy K, którą znajdziemy np. w orzeszkach piniowych moglibyśmy poświęcić osobny post, ponieważ jest ich naprawdę wiele – m.in. właściwości antymiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Witamina A, którą w dużych ilościach znajdziecie np. w pistacjach, jest antyoksydantem, pomaga utrzymać odporność i regenerację skóry, zabezpiecza natomiast jelita przed rozwojem nowotworu.
Orzechy to źródło cennych minerałów
Kolejną korzyścią, jaką możecie osiągnąć wzbogacając swój jadłospis orzechami oraz produktami, które je zawierają jest to, że składają się z cennych minerałów. Znajdziemy w nich wapń (najwięcej w orzechach brazylijskich), żelazo (najwięcej w orzechach nerkowca), magnez (najwięcej w orzechach brazylijskich i piniowych), oraz cynk (najwięcej w nerkowcach i orzechach brazylijskich), a więc całkiem spore grono cennych składników.
Nienasycone kwasy tłuszczowe
Tłuszcze nienasycone są dla naszych organizmów niezwykle wartościowym elementem. Dlaczego? Dlatego, że mają działanie przeciwzapalne oraz hamują rozwój nowotworów – a to tylko niektóre z ich pozytywnych właściwości. Gdzie więc znajdziemy najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych? Szczególnie bogate w ten składnik są orzechy włoskie, macadamia oraz pistacje.